Przepis i sposób przygotowania na: Ryba pieczona pod pierzynką pomidorową
filety dowolnej ryby morskiej - 750g,
cebula - 1,
cebula czerwona - 2,
czosnek - 3 ząbki,
keczup pikantny - 4 czubate łyżki,
przecier pomidorowy - 4 łyżki,
oliwa z oliwek - 4 łyżki,
ocet balsamiczny - łyżka,
sok z cytryny,
natka pietruszki, świeża - 3 łyżki,
sól, pieprz ziołowy (lub vegeta),
kolendra mielona,
mąka pszenna lub kukurydziana do panierowania,
masło lub oliwa do smażenia - 2 łyżki.
PRZYGOTOWANIE:
Filety rozmrozić, dobrze opłukać pod strumieniem zimnej wody i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Cebule i czosnek pokroić w kosteczkę, pietruszkę porwać lub posiekać. Cebule podsmazyc do zeszklenia na niewielkiej ilości tłuszczu, po czym wymieszać z czosnkiem i natką pietruszki. Filety rybne skropić przyprawić solą oraz pieprzem (lub vegetą) i sokiem z cytryny z obu stron. Obtoczyć każdy kawałek ryby w mące i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Oliwę wymieszać z keczupem, przecierem, octem i przyprawić solą, pieprzem ziołowym i kolendrą. Każdy keczup i przecier ma inny smak, dlatego najlepiej jest spróbować sosu i w razie potrzeby dodać więcej soli lub np cukru czy vegety. Na rybie ułożyć warstwę cebulki z czosnkiem i pietruszką i polać pomidorowym sosem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 30 minut w 180-190 stopniach. Na drugi dzień, rybka tez była pyszna, a wg mnie nawet lepsza.