Przepis i sposób przygotowania na: Kostka jogurtowo-malinowa
Ciasto:
mąka pszenna - 150g,
mąka ziemniaczana - łyżka z lekkim czubem,
proszek do pieczenia - łyżeczka,
jaja - 4,
cukier - 150g,
cukier z wanilią - łyżeczka,
gorąca woda - 3 łyżki.
Masa jogurtowo-malinowa:
jogurt naturalny grecki 2,7% tłuszczu - 500ml,
jogurt naturalny grecki 10% tłuszczu - 500ml,
syrop malinowy, naturalny - 6-7 łyżek,
cukier puder - 1/2 szklanki (szkl. o poj 250ml),
cukier wanilinowy - 8g,
żelatyna spożywcza do deserów - 3 łyżki na 1/4 szkl. wody;
galaretka o smaku malinowym,
maliny świeże - 150g-300g,
PRZYGOTOWANIE:
Aby przygotować kostkę jogurtowo-malinową należy:
Jaja zmiksować z cukrami i gorącą wodą na puch. Dodać przesiane z proszkiem mąki i wymieszać wszystko łyżką. Dużą formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i wlać surowe ciasto. Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 25 minut w 180 stopniach. Żelatynę zalać gorącą wodą, pozostawić do napęcznienia i lekko przestudzić. Wyjąć i przestudzić. Jogurty zmiksować z cukrem i syropem malinowym. Wymieszać z żelatyną i masę przełożyć na ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę. Galaretkę rozpuścić w 1 i 1/3 szklanki gorącej wody. Maliny umyć, ususzyć i przekroić wzdłuż na pół. Maliny ułożyć na masie jogurtowej i zalać tężejącą galaretką. Wstawić ponownie na 2 godziny do lodówki.