Przepis i sposób przygotowania na: Pavlova 2
400 ml cukru drobnego
2 szczypty soli
2 łyżki octu jabłkowego
3 łyżki mąki kukurydzianej
500 ml śmietanki kremówki 30%
1 op. masy śmietankowej Dr Oetker w proszku (to tak jakby zagęstnik do ubijania, lekko słodzony)
ok. 500g świeżych truskawek
1/2 op. perełek cukierkowych Dr Oetker różowo-białych
sposób przygotowania: Białka o temperaturze pokojowej zaczęłam ubijać w dużej misce mikserem dodając sól. Gdy masa była dobrze spieniona dosypywałam pomału po 1 łyżce cukru i cały czas ubijałam. Trwało to kilkanaście minut. Do sztywnej, słodkiej piany dosypałam mąkę i dolałam ocet, i cały czas miksowałam dalej. Masę wyłożyłam na blachę z naszykowanym wcześniej arkuszem papieru do pieczenia - rozprowadziłam ją w kształt koła o śr. m/w 26 cm i wysokości ok. 5 cm. Blachę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150 st.C i piekłam tak ok. 40 min. po czym zmniejszyłam temperaturę do 100 st.C i piekłam, a właściwie suszyłam, dalsze 60 min.. Następnie wyłączyłam piekarnik, uchyliłam lekko drzwiczki wkładając w szparę drewnianą łyżkę żeby się nie zamknęły i zostawiłam bezę żeby powoli stygła. Wystudzoną przełożyłam na talerz odwracając do góry spodem i delikatnie oderwałam papier, ponownie odwróciłam pomagając sobie drugim talerzem.
Zimną śmietanę ubiłam a gdy była sztywna dosypałam masę śmietankową i delikatnie wymieszałam mikserem na najniższych obrotach - wyłożyłam na bezę. Na wierzchu ułożyłam świeże truskawki - wcześniej umyte, osączone dokładnie i pokrojone na ćwiartki. Całość posypałam perełkami i odstawiłam do lodówki żeby całość się schłodziła.