Pascha owocowa

Pascha owocowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kg drobnych mandarynek

    0,5
  • szkl. cukru (szklanka pojemności 250ml)

    1
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

    1
  • z połowy cytryny

    sok
  • połówki brzoskwiń z kompotu

    3-4
  • łyżeczki żelatyny ( + 100ml gorącej wody)

    4
  • op. galaretki w proszku o smaku pomarańczowym (+ 400 ml gorącej wody)

    1
  • jajko

    1 duże
  • ser biały twarogowy

    0,5-0,75 (tłusty)
  • oliwa z oliwek

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Miskę lub dość głęboką salaterkę smarujemy wewnątrz cieniutko olejem i wykładamy dokładnie folią spożywczą (taką przeźroczystą) - końce folii powinny wystawać poza krawędź misy. Mandarynki dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i z białych włókienek, kroimy poziomo na plasterki 2-3 mm. Wykładamy nimi dno i boki salaterki - trzeba zrobić to dokładnie, jeden plasterek przy drugim. Część można pokroić na mniejsze kawałki i uzupełnić "dziurki" między większymi plasterkami. Owoc granatu myjemy i wydobywamy pestki. Brzoskwinie kroimy w drobną kostkę. Ser musimy mielić - ten z wiaderka jest w/g mnie zbyt rzadki do tego deseru. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Jajko ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ucierając dodajemy po łyżce twarogu. Na koniec dodajemy wanilię, sok z cytryny, brzoskwinie i połowę pestek granatu, mieszamy. Wlewamy przestudzoną żelatynę, mieszamy ponownie i tężejącą masę wlewamy delikatnie do salaterki - ostrożnie, żeby nie zepsuć ścianek z mandarynek. Misę odstawiamy do lodówki na kilka godzin aby całość dokładnie zastygła. Kiedy deser stężeje do wierzchu przykładamy talerz, na którym będziemy podawać paschę, i przytrzymując go z jednej strony a misę z drugiej, energicznie odwracamy tak aby talerz znalazł się na dole, pod wierzchem salaterki. Naczynie zdejmiemy bez trudu bo było wyłożone folią. Folię usuwamy bardzo delikatnie aby nie popsuć wzoru z owoców. Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy a gdy zacznie tężeć polewamy 2;3-krotnie wierzch paschy - po każdym polaniu odstawiamy deser do lodówki aby warstwa galaretki zastygła. Na pewno część galaretki nam zostanie więc odstawmy ją do całkowitego zastudzenia a potem pokrójmy w kostkę. Paschę podajemy dobrze schłodzoną, przybraną galaretką i resztą pestek granatu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Karol P

07.02.2012 09:58
świetna

goofy9

02.02.2012 18:56
pyszna

anecia04

02.11.2011 19:51
nigdy nie robiłam paschy

BozenA

07.09.2011 16:34
super

BozenA

07.09.2011 16:34
super

Agnieszka/picola

02.08.2011 18:40
ciekawe

Sarenka

31.07.2011 00:23
Piekna i bardzo smakowita!!!

Małgorzata80

14.12.2010 12:32
wygląda pięknie:)

SmacznaPyza

04.12.2010 09:42
mam jeszcze w przepisach recepturę na paschę wielkanocną na zimno, obejrzyj sobie

Lulus20

04.12.2010 00:28
Super - nigdy jeszce nie robiłam paschy ale teraz to juz niemam wyjscia :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat