Ślimak z białej kiełbasy na kapuścianym posłanku

Ślimak z białej kiełbasy na kapuścianym posłanku

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kg białej kiełbasy w niedużych kawałkach (ważne żeby były w jednym flaku, nie rozcięte)

    1
  • kg białej kapusty surowej

    1/2
  • kg kapusty kiszonej, sałatkowej

    1/2
  • łyżki koncentratu pomidorowego 30%

    2
  • duże cebule

    2
  • dkg chudego boczku wędzonego

    10-15
  • czubate łyżki mąki pszennej

    2
  • smukłe marchewki

    2
  • gałązek natki pietruszki

    kilka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kiełbasę układamy na dnie szerokiego garnka zwijając ją w ślimaka - nie rozcinamy poszczególnych pętek. Zalewamy ją zimną wodą, tyle żeby tylko przykryła kiełbasę, dokładamy 2 liście laurowe i 4-5 kuleczek ziela angielskiego, zagotowujemy, szumujemy i gotujemy na małym ogniu ok. 20 min.. Zostawiamy w wywarze do ostudzenia. Grzyby zalewamy 1 szkl. gorącej wody, zostawiamy na min. 30 min.. Kiedy lekko zmiękną wyjmujemy i kroimy w cienkie paseczki. Marchewkę obieramy, gotujemy w małej ilości wody i kroimy w krążki albo kwiatki - wywar możemy dodać do kapusty słodkiej. Białą, słodką kapustę kroimy w cienkie paseczki, przekładamy do garnka. Dodajemy obrane i posiekane jabłko. Oprószamy 1 łyżeczką cukru i 0,5 łyżeczki soli, wlewamy połowę wywaru z kiełbasy i dusimy ok. 15 min.. Następnie dokładamy koncentrat pomidorowy, 1 łyżeczkę lubczyku i dusimy jeszcze ok. 10 min..Doprawiamy pieprzem. Kapustę kiszoną siekamy, ale niezbyt drobno, przekładamy do drugiego garnka, dodajemy 1 łyżeczkę ziaren kminku, namoczone grzyby i wodę z ich moczenia, 1 liść laurowy, 2-3 ziarenka ziela angielskiego - dusimy 20 min..Przyprawiamy pieprzem, raczej już nie solimy. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna można ją przed gotowaniem przepłukać i odcisnąć, ale ja tego nie robię bo używam sałatkowej. Cebule obieramy, jedną kroimy w cienkie piórka, drugą w drobną kostkę. Boczek kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy boczek i zesmażamy go na skwarki, zdejmujemy na talerzyk. Na pozostały na patelni tłuszcz wkładamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, gdy się zrumieni wsypujemy mąkę, robimy zasmażkę wlewając resztę wywaru z kiełbasy - sprawiedliwie obdzielamy zawiesiną obie kapusty i zagotowujemy je ponownie. Na dużej patelni rozgrzewamy pozostałą łyżkę oleju i kładziemy ślimaka kiełbasianego. Dodajemy piórka cebuli, smażymy 10-15 min. aż wszystko się zrumieni. Na dużym półmisku układamy obok siebie na przemian obie kapusty, na \"posłanku\" kładziemy ślimaka kiełbasianego z cebulką, dookoła posypujemy skwarkami z boczku, dekorujemy krążkami marchewki i listkami natki pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Agnik

01.08.2011 22:18
super

Agnieszka/picola

17.03.2011 08:05
świetnie wygląda

Dorota71

20.09.2010 11:44
wygląda znakomicie

kasiurek

10.09.2010 10:47
fajne

Ewa104

30.08.2010 16:18
Moja mięsożerna rodzina pochłonęłaby z lubością te pęteczka kiełbaski.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat