Przepis i sposób przygotowania na: Creme Brulee
Śmietankę 36% lub ewentualnie 30% przelać do rondelka. Dodać biały cukier i ziarenka wanilii. Dokładnie wymieszać i gdy zaczeni się gotować zdjąć z ognia i troszkę przestudzić.
Żółtka ubijać mikserem, ale tak nie do końca, przerwać zamim zrobią się bardzo puszyste. Do żółtek wlewać stopniowo, małymi porcjami śmietankę ciągle mieszając masę łyżką- należy uważać, żeby za bardzo nie napowietrzyć masy.
Napełnić 4 żaroodporne formenki, przelewając do nich krem przez przez sito. Piec w 120 stopniach ok 50 minut.
Następnie ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Do każdego naczynka wsypać po łyżce brązowego cukru i skarmelizować palnikiem. Można też włożyć na minutkę do piekranika pod bardzo rozgrzany grill. Powinna powstać charakterystyczna, twarda, cukrowa skorupka. Schłodzony deser udekorować borówką amerykańską lub dowolnymi sezonowymi owocami.