Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kaszkowiec

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna
1/2 kostki
miód
2 łyżki
cukier
1 szklanka
białko
2 sztuki
mąka pszenna
1/2 kg
DODATKOWO:
kakao
1 łyżka
Krem:
kasza manna
10 łyżek
masło
1 kostka
cukier puder
1 szklanka
cukier waniliowy
2 opakowania
Sklep Prymat
żółtko jajek
2 sztuki
Polewa:
margaryna
1/3 kostki
kakao
2 łyżki
cukier
2 łyżki
woda
1 łyżka
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
kwaśna śmietana
2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kaszkowiec

Margarynę i miód rozpuszczamy, do miski wsypujemy wszystkie składniki i razem zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na 3 równe kule , jedną kulkę zagniatamy z 1 łyżką kakao. Dno dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia smarujemy tłuszczem i wyklejamy 1 jasną kulką ciasta. Z drugą blachą o tej samej wielkości robimy to samo, tylko teraz z ciemnym ciastem i tak samo postępujemy z trzecim ciastem. Do nagrzanego piekarnika 160 stopni wkładamy blachę z ciastem i pieczemy aż się lekko przyrumieni, to trwa ok. 10 minut. Pierwsze dwa upieczone placki zaraz po wyjęciu z piekarnika szybko wyjmujemy z blachy i odklejamy papier, a trzeci jasny placek zostawiamy na blasze do ostygnięcia. Przygotowujemy krem, mleko doprowadzić do wrzenia i cały czas mieszając wsypujemy mannę. Gotujemy, aż masa zgęstnieje, wtedy zdejmujemy z ognia, aby ostygło. Masło ucieramy z cukrem waniliowym, cukrem pudrem i żółtkami na puch (jajka wcześniej sparzyć we wrzątku), dodajemy po trochu przestudzona mannę cały czas ucierając. Połową kremu smarujemy jasny placek, który został na blasze, na krem kładziemy ciemny placek, a na ciemny placek rozsmarowujemy drugą połowę kremu i na samą górę kładziemy jasny placek. Robimy polewę. Wszystkie składniki na polewę włożyć do małego garnka i podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając do zagotowania. Szybko zdjąć z ognia, ostudzić i polać polewą ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

PaniMISIOWA 02.08.2012 13:42
super
Natalia40 07.05.2012 19:05
Rewelka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak