Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z truskawkami pod kruszonką
Mleko zagotować i ostudzić. Wymieszać z cukrem, żółtkiem i jednym jajkiem (drugie do smarowania bułeczek przed pieczeniem). Osobno wymieszać mąkę z suchymi drożdżami,solą. Mokre i suche składniki połączyć, dolać roztopione i schłodzone wcześniej masło. Wyrobić ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy podwoi objętość ponownie wyrobić. Formować jednakowej wielkości bułeczki. Ułożyć je na blasze (najlepiej na papierze do pieczenia). Ponownie przykryć i znów odstawić. Gdy bardziej urosną, w każdej bułeczce zrobić wgłębienie. W każde nasypać odrobinę bułki tartej i \"nafaszerować\" truskawkami. Posmarować rozmąconym jajkiem, posypać kruszonką (startą lub \"porwaną\"). Zapiec w 160 stopniach (doglądać by nie spalić;P).
**
przepis w oryginale znalazłam na jednym z blogów choć w gruncie rzeczy w praktyce zmieniały się proporcje ale drożdżówki fantastyczne!!!!