Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z młodych liści z serem Korycińskim
3 garści młodych, świeżych listków szpinaku
2 garści młodych liści botwinki, razem z łodyżkami
1 duży plaster sera Korycińskiego z zieloną czubricą
garść listków natki pietruszki
sos: 5-6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
2 łyżki soku z cytryny
po 1/4 łyżeczki cukru, soli morskiej, pieprzu czarnego mielonego i zielonej suszonej czubricy
1 łyżeczka posiekanego drobno koperku
sposób przygotowania: Składniki sosu umieścić w małym słoiczku, zakręcić i wymieszać dokładnie potrząsając energicznie przez kilka chwil, odstawić na 15 min. żeby smaki się przeniknęły, ale przed polaniem sałatki ponownie wymieszać. Zieleninę dokładnie opłukać i osączyć. Większe liście porwać na mniejsze kawałki, małe zostawić w całości, łodyżki botwinki drobno posiekać. Ser pokroić w kostkę albo po prostu pokruszyć na kawałki. Na talerzach ułożyć ładnie liście sałaty, szpinaku i botwiny. Dołożyć ser, posypać posiekanymi łodyżkami botwiny i listkami natki. Skropić wcześniej przygotowanym sosem.
Można też przygotować jakiś ulubiony gotowy sos z torebki...