Przepis i sposób przygotowania na: Ozór wołowy w galarecie
Ozór wymyć i włożyć do wrzącej wody. Gotować aż będzie prawie miękki. Wyjąć, przelać zimną wodą, a następnie zdjąć skórę i pokroić w ok. 1 cm plastry. Do garnka włożyć przyprawy, czosnek (6 dużych ząbków), przypieczoną cebulę, obrane warzywa i plastry ozora. Gotować do miękkości mięsa.
Ozora wyjąć, wywar przecedzić i dodać żelatynę. Dokładnie wymieszać, doprawić pieprzem, solą i przyprawą uniwersalną. Odstawić do stężenia. Warzywa oprócz marchewki wyrzucić.
Na półmisku ułożyć ozora, na każdej porcji położyć plasterek jajka. Udekorować papryką, zieloną pietruszką, marchwią i groszkiem. Zalać tężejącą galaretą i odstawić do całkowitego zastygnięcia.
Smacznego!