Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pomidorowa, kremowa, z kiszonymi pomidorami i mięsnymi kluseczkami
Zupa: 2 udka z kurczaka
nieduża porcja włoszczyzny bez kapusty
1 mała cebula
10 kiszonych pomidorów
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
100-150 ml gęstej śmietany kremówki
Kluseczki: mięso z 2 ugotowanych udek
1 jajko
4-5 łyżek kaszy manny
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki siekanej zieleniny - natki pietruszki i koperku
do smaku: sól ziołowa prowansalska, papryka słodka i ostra, pieprz mielony, cukier, ziele angielskie, liście laurowe
do przybrania: natka pietruszki, gotowana marchewka
sposób przygotowania: Udka umyć, włoszczyznę obrać, opłukać. Włożyć wszystko do garnka i zalać zimną wodą tylko tyle żeby składniki były przykryte. Po zagotowaniu odszumować, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować ok. 2 godzin na malutkim ogniu, w połowie gotowania dorzucić przypieczoną na płytce cebulkę. Następnie wywar przecedzić. Udka obrać dokładnie z mięsa, kości wyrzucić, mięso zmiksować razem z jajkiem i zieleniną. Następnie dodać mąkę, kaszę i doprawić do smaku - gotowane mięso jest dość jałowe w smaku więc potrzeba sporo przypraw. Jeśli masa byłaby zbyt luźna dosypać troszkę więcej kaszy. Z całości wywaru odlać do niedużego garnka ok. 3/4 l i zagotować. Małą łyżeczką maczaną we wrzącym płynie nabierać niewielkie porcje masy mięsnej i wkładać je do wywaru, który ma tylko lekko wrzeć. Gotować kluseczki partiami, nie za dużo na raz, ok. 3 min.. Wyławiać łyżką cedzakową do miseczki i gotować następną porcję, odstawić pod przykryciem żeby całkiem nie wystygły. Resztkę wywaru z gotowania klusek połączyć z czystym, wrzucić z powrotem kawałek selera, pietruszki i część marchewki - jedną albo dwie zostawić do przybrania (gotowaną cebulę i pora wyrzucić). Dodać też koncentrat, kiszone pomidory wcześniej przetarte przez sitko żeby pozbyć się skórek - całość zmiksować. Doprawić do smaku solą, odrobiną cukru, papryką i pieprzem. Zagotować ponownie. Śmietankę roztrzepać z odrobinką soli, zahartować niewielką ilością zupy, wlać do garnka, ponownie zmiksować - robię to tzw. żyrafą czyli blenderem na metalowej rączce więc miksuję gorącą zupę bezpośrednio w garnku. Pozostałą marchewkę pokroić w krążki. Zupę nalewać na talerze, na środek dodawać po trochu kluseczek, udekorować plasterkami marchewki i natką pietruszki.