Przepis i sposób przygotowania na: Potrawka z kurczaka z cytrynowym sosem
Cytrynę wyszorować i sparzyć wrzątkiem, cienko obrać wierzchnią skórkę, białą część obrać i wyrzucić, z cytryny wycinamy fileciki, pestki usuwamy, a z reszty wyciskamy sok.
Ogólnie zachowujemy fileciki z cytryny, sok i skórkę.
Składniki na rosół wkładamy do garnka, wlewamy wodę, stawiamy na ogień i gotujemy do miękkości mięsa (sól sypiemy jak się woda zagotuje).
Odmierzamy ok. 3 szkl. rosołu, wlewamy do garnka i dodajemy rodzynki, skórkę , fileciki, sok z cytryny.
Gotujemy na małym ogniu przez ok 10 minut, aż rodzynki zmiękną.
Mąkę, żółtka dodać do śmietany dokładnie rozmieszać, rosół zdjąć z ognia, dodać odrobinę rosołu do śmietany, zamieszać i powoli wlewać do rosołu cały czas mieszając. Sos przyprawić do smaku solą, cukrem i szczyptą białego pieprzu.
Na talerz nakładamy porcję ugotowanego na sypko ryżu, mięska, polewamy sosem.
Smacznego.