Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

WĘGORZ W SOSIE KOPERKOWYM

5.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

wegorz
1 kg.
masło
1 łyżka
mąka
2 łyżki
śmietana kwaśna
3 łyżki
żółtko jajek
4 sztuki
koper
- -
włoszczyzna
- -
sól
- -
Sklep Prymat
cebula
2 sztuki
bulion
2 sztuki
Pieprz czarny mielony Prymat
- do smaku
Sklep Prymat
Pieprz ziołowy mielony Prymat
- do smaku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: WĘGORZ W SOSIE KOPERKOWYM

Węgorza obrać ze skóry, posolić, a następnie pokroić na kawałki i ugotować w wodzie z włoszczyzną i cebulą.

Do odcedzonego wywaru dodać kostki bulionowe. Masło zasmażyć z mąką, rozprowadzić, energicznie mieszając, z ostudzonym bulionem, dodać śmietanę, wsypać posiekany koper. Wszystko zagotować, przyprawić pieprzem ziołowym, czarnym, ewentualnie dodatkowo solą. Zdjąć z ognia i wymieszać z żółtkami.

Do sosu włożyć węgorza. Ryba w tym sosie doskonale smakuję podana z ziemniakami. SMACZNEGO !!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak