Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka wg przepisu mojej babci
Do gorącej wody wrzucić masło i mieszać, aż się całkowicie rozpuści. Potem dodać szczyptę soli, wsypać mąkę i energicznie mieszać. Odstawić. Do ostudzonej masy dodawać pojedynczo jajka a następnie proszek do pieczenia. Mieszać, aż ciasto uzyska gładką jednolitą konsystencję. Ciasto podzielić na dwie równe części. Każdą z nich wyłożyć na blachę, po czym piec około 40 minut w temp. 180*.
Krem:
Jajka roztrzepać dokładnie z cukrem waniliowym oraz budyniem. Masę wlać powoli do zagotowanego gorącego mleka. starannie wymieszać a następnie ostudzić. Kostki masła utrzeć z cukrem pudrem. dodawać masę i miksować, aż powstanie krem. Przełożyć ostudzone ciasta. Wstawić do lodówki. SMACZNEGO :)