Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto: Wiśniowiec
Białka ubić na sztywno, dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Dodajemy żółtka i mieszamy. Mąkę, suchy mak i suchą kawę oraz pozostałe składniki mieszamy ze sobą i razem dodajemy do białek i delikatnie mieszamy. Wykładamy do posmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką blachy i pieczemy w 180* przez około 30 minut. odstawiamy do wystudzenia.
Krem:
Krem ugotować jak budyń i ostudzić. Następnie ucieramy margarynę i stopniowo cały czas ucierając dodajemy do niej ostudzony budyń.
Galaretka:
Odcedzamy wiśnie od soku. Do soku dolewamy tyle wody aby wyszło 3,5 szklanki. Zagotowujemy powstały sok i rozpuszczamy w nim galaretki. Odstawiamy.
Polewa:
Rozpuścić margarynę, dodać pozostałe składniki, zagotować i trzymać 5 minut.
Całość:
Biszkopt dzielimy na 2 części. Krem również dzielimy na 2 części. Na spód kładziemy jedną część kremu. Na krem kładziemy wiśnie i zalewamy je tężejącą galaretką. Na galaretkę kładziemy od razu drugi biszkopt (biszkopt trzeba położyć gdy galaretka jeszcze nie jest całkowicie ściągnięta, żeby warstwy ciasta się nie rozdzielały. Na wierzch smarujemy drugą część kremu i polewamy polewą. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia i całkowitego ściągnięcia galaretki, wystarczy około pół godziny.
SMACZNEGO :)