Przepis i sposób przygotowania na: Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką
Rozczyn: Z drożdży, 1 łyżki cukru, odrobiny ciepłego mleka i niewielkiej ilości mąki zrobić rozczyn. Mieszamy, aby miał konsystencję gęstej śmietany i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto: Gdy rozczyn jest gotowy, dodajemy pozostałe składniki (ważne: mleko ma być ciepłe, a margaryna roztopiona). Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Mieszamy, wykładamy na wysmarowaną i obsypaną bułką tarta blachę. Kładziemy na ciasto rabarbar pocięty na kawałki i znów odstawiamy do wyrośnięcia.
Kruszonka: Wszystkie składniki na kruszonkę najpierw wyrabiamy koniuszkami palców i kruszymy :) Gdy trochę wyrośnie kładziemy kruszonkę i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.
Gdy ciasto przestygnie możemy polać lukrem, do woli :) ile kto lubi :) SMACZNEGO :)