Przepis i sposób przygotowania na: naleśniki ze szparagami
Pomidorki pokrój w kostkę, bazylię posiekaj i razem ze startym parmezanem dodaj do ciasta. Wymieszaj. Rozgrzaną patelnię lekko posmaruj olejem i smaż małe, ale grubsze naleśniki.
Z 50 g masła i 50 gram mąki zrób jasną zasmażkę. Rozprowadź ją 1/4 l wody wymieszanej z sokiem pomarańczowym.Stale mieszając, krótko gotuj. dodaj sól, pieprz i śmietanę z tartym serem. Doprowadź do zagotowania i odstaw.
Ze szparagów odetnij, uschnięte, zdrewniałe końce. Zielonych szparagów nie obieraj, a białe obierz obierakiem do ziemniaków. Gotuj je przez chwile w osolonej wodzie. Do zielonych szparagów dodaj kilka kropel soku z cytryny, a do białych trochę cukru. Wyjmij szparagi i schłódź je w zimnej wodzie. Odsącz, grubsze pokrój na połowę i owiń naleśnikami.
Brytfannę posmaruj oliwą, ułóż w niej naleśniki. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po 15 minutach wyjmij je, zalej sosem, zwiększ temperaturę do 230 stopni i dopiec do przyrumienia.