Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Musaka po mojemu

5.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidor bez skórki z czosnkiem
1 op.
cebula
1 szt.
czosnek
2 szt.
bazylia świeża
6 szt.
oliwa
1/4 szklanki
ser gouda
10 dag
sól,pieprz kolorowy
do smaku
bakłażan
indyk
80 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Musaka po mojemu

Sos beszamelowy:
10 dag margaryny Kasia
1/4 szklanki mąki
1/2 l mleka
1 jajko
sól, pieprz kolorowy świeżo mielony
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
do smażenia: oliwa
Sposób przygotowania:
Bakłażany umyć, odciąć końcówki, pokroić w plastry, ułożyć na durszlaku, posolić i odstawić aby odciekł sok.
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Bazylię opłukać i pokroić. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę i czosnek, dodać mięso, bazylię, wymieszać i chwilę dusić.
Następnie dodać pomidory z puszki i dalej dusić, stale mieszając, aż odparuje nadmiar płynu. Pod koniec duszenia doprawić solą i pieprzem kolorowym świeżo zmielonym.
Plasterki bakłażanów osuszyć ręcznikiem papierowym i obsmażyć na oliwie z obu stron. Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć połową bakłażanów, rozsmarować na nich masę mięsną i przykryć pozostałymi bakłażanami.
Przyrządzić sos beszamelowy: margarynę rozpuścić w rondlu, dodać mąkę i drewnianą łyżką dokładnie wymieszać stale podgrzewając, następnie wlać zimne mleko i stale mieszając gotować 3 minuty aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem kolorowym i gałką muszkatołową. W misce roztrzepać jajko i wlać do garnka z sosem energicznie mieszając. Bakłażany z mięsem zalać sosem, posypać serem i zapiekać 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza. Musaka na wierzchu powinna się zrumienić.Podawać gorącą pokrojoną na kwadraty.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janek1 22.05.2011 19:49
Poproszę porcyjkę
Jolanta_P-S 22.05.2011 07:33
To mój pierwszy raz, cieszę się, że się Wam podoba.
Agnieszka_B 21.05.2011 22:15
wygląda znakomicie:)
bejciu24 21.05.2011 21:16
poproszę porcyjkę
Pola2 21.05.2011 20:44
napracowałaś się, ale wygląda apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak