Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekana ryba z pieczarkami
2 łyżki masła
2 żółtka
1 łyżka mąki
cytryna
sól
Marchew,pietruszkę i selera obieramy i gotujemy, dodajemy listek laurowy i ziele angielskie.Ugotowane warzywa wyjmujemy.W tym wywarze gotujemy oczyszczone filety miruny ok. 10 minut, a następnie je odcedzamy.
Cebulę kroimy w kostkę , a pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Smażymy cebule na maśle, dodajemy pieczarki.Mieszamy.
Przygotowujemy sos:rozcieramy łyżkę masła z mąką,dolewamy litr gorącego wywaru,solimy.Roztrzepane żółtka mieszamy z bułką tartą i sokiem z cytryny, rozprowadzamy przestudzonym wywarem.
W wysmarowanym naczyniu żaroodpornym układamy filety, następnie pieczarki i polewamy sosem.Zapiekamy do lekkiego zrumienienia.Możemy udekorować natką pietruszki. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i surówką.