Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki krucho-drożdżowe z jajecznicą
4 szkl. mąki (szkl. poj. 250ml)
1/2 szkl. gęstej śmietany
1 jajko
5 dkg drożdży
4 łyżeczki cukru
1/3 łyżeczki soli
MASA - 1/2 cebuli
1 łyżeczka Kasi albo masła
4 grube plastry kiełbasy krakowskiej - dodałam wiejską, taką chudą i kruchutką
3 łyżki posiekanego cienkiego szczypiorku
200g serka śmietankowego do smarowania pieczywa
1 duże jajko
do smaku: sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony, pomidory suszone mielone
sposób przygotowania: CIASTO - drożdże rozkruszyć, zasypać cukrem, zostawić na kilka minut żeby się rozpłynęły. Mąkę przesiać z solą, dodać pokrojoną na kawałki Kasię, posiekać albo rozetrzeć palcami bardzo dokładnie. Wlać drożdże, dodać jajko i śmietanę, zagnieść elastyczne, dość miękkie ciasto. Nie trzeba go odstawiać do wyrośnięcia - można od razu przystąpić do wałkowania i formowania wypieków! Do bułeczek zużyłam ok. 1/4 całości.
MASA - na patelni rozpuścić Kasię, dodać posiekaną cebulę i pokrojoną w drobną kostkę wędlinę (można użyć szynki albo innej), podsmażyłam aż cebula się zeszkliła, przełożyłam do miseczki i zostawiłam do ostygnięcia. Następnie dodałam serek, szczypiorek, żółtka jaj i przyprawy do smaku (ok. 1/3 łyżeczki pomidorów, 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego, troszkę pieprzu czarnego i soli do smaku), wymieszałam. Białko ubiłam na sztywno i delikatnie wmieszałam do masy.
ok. 1/4 całości ciasta rozwałkowałam na grubość 2-3 mm podsypując blat lekko mąką. Wykroiłam koła średnicy ok. 12 cm i wylepiłam nimi wgłębienia formy do muffinek - ciasto zawiera dużo tłuszczu więc nie trzeba ich niczym smarować ani wykładać. Brzegi powinny wystawać ok. 0,5-1 cm ponad krawędź i uformowałam je w falbankę. Do każdej miseczki nałożyłam porcje masy do m/w 4/5 wysokości. Formę wstawiłam na najniższy poziom piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piekłam ok. 20-30 min. aż wierzch masy i krawędzie ciasta ładnie się zezłociły. Po wyjęciu odstawiłam na 15-20 min. żeby przestygły, ale zjedliśmy je na ciepło.
Wyszło mi 6 takich \"bułeczek\"