Gołąbki Pyzy

Gołąbki Pyzy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • główka kapusty białej, ok. 2-2,5 kg

    1
  • kg mielonej, chudej wieprzowiny (łopatka)

    1,5
  • duża marchewka

    1
  • cebule

    2
  • czubate łyżki bułki tartej

    4
  • szkl. mleka

    1/2
  • łyżeczki pieprzu ziołowego

    2
  • łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

    1/2
  • łyżeczki soli

    2
  • łyżki posiekanej słoniny (albo masła)

    2
  • płaskie łyżki mąki

    2
  • g koncentratu pomidorowego 30%

    200
  • sól, cukier - do doprawienia sosu

    do smaku:
  • po 1 łyżce soli i cukru

    do gotowania kapusty:
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę obrać, drobno posiekać. Marchew oskrobać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać marchewkę, smażyć na małym ogniu ok. 5-8 min., przestudzić. Bułkę tartą wymieszać z mlekiem, dodać do mięsa razem z warzywami, doprawić i dokładnie wyrobić masę. Kapustę obrać z 2-3 wierzchnich, często uszkodzonych liści. Ostrym nożem wyciąć głąb aż do nasad liści. Naszykować duży garnek - taki aby zmieściła się w nim cała główka. Włożyć kapustę, nalać zimnej wody tyle żeby przykryła kapustę (w ten sposób wiemy ile potrzeba wody), wyjąć kapustę a wodę zagotować z cukrem i solą. Do wrzątku włożyć kapustę miejscem po głąbie do dołu, gotować pod przykryciem 8-10 min. a następnie odwrócić główkę przy pomocy łyżki cedzakowej i widelca, i kolejno, tak jak się ugotują, wyjmować liście. Muszą być na tyle miękkie aby nie pękały przy zwijaniu, ale nie rozgotowane. Ja liście wyjmuję szczypcami kuchennymi. Kiedy zostanie nam już mała główka z liśćmi zbyt małymi, wyjmujemy ją a wodę wylewamy. Woda z gotowania kapusty ma działanie mocno rozdymające i ja jej nie używam, ale niektórzy na niej robią sos. Kiedy liście troszkę przestygną, ostrym nożem ścinamy zgrubiałe nerwy od spodu liści. Zbyt małe lub uszkodzone liście układamy na dnie garnka, w którym będziemy dusić gołąbki. Na cienkim brzegu każdego liścia układamy po czubatej łyżce mięsnej masy i zwijamy jak krokiety. Układamy, jeden przy drugim, ciasno w garnku, można warstwami. Zalewamy wodą, do 3/4 wys. garnka i wierzch obciążamy - ja robię to żaroodpornym talerzem m/w śr. garnka i na nim stawiam półlitrowy kubek z wodą. Gołąbki dusimy na malutkim ogniu ok. 1 godziny. W mniejszym rondlu roztapiamy słoninę (lub masło) kiedy się wytopi i zrumieni dodajemy mąkę, mieszamy, wlewamy 2-3 szkl. wody spod gołąbków, mieszamy energicznie aby nie było grudek. Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą i odrobiną cukru, przelewamy do gołąbków. Dusimy jeszcze min. 30 min. Najlepsze są następnego dnia kiedy dobrze nasiąkną sosem. Podajemy z ziemniakami albo pieczywem, albo same...Nadmiar można zamrozić.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

SmacznaPyza

03.09.2013 19:35
bo to ja, czyli Pyza, robiłam :) a czy takie same jak u innych ? na pewno podobne bo to przecież tradycyjne, dobrze znane danie

sylwia_mc

03.09.2013 09:52
Dlaczego niby gołąbki PYZY? skoro są takie same jak pozostałych ?

Ewa104

28.10.2010 07:44
Uwielbiam gołąbeczki i to właśnie w sosie pomidorowym.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat