Strucla owocowa

Strucla owocowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kg mąki pszennej

    1/2
  • szkl. cukru

    1/3
  • szkl. mleka

    1/2
  • łyżeczki soli

    1/2
  • g masła

    100
  • dkg świeżych drożdży

    4
  • szkl. powideł śliwkowych

    1,5-2
  • 1 łyżka masła + 3 łyżki bułki tartej

    do formy:
  • 3/4 szkl. cukru pudru + kilka łyżek mleka

    na lukier:
  • 2 garści płatków migdałowych

    do posypania:
  • aromat waniliowy

    kilka kropli
  • jajka

    2
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko lekko podgrzać, dodać 1 łyżkę cukru, wkruszyć drożdże, dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 10-15 min. Przesiać mąkę z solą, dodać , cukier, aromat wbić jajka, wlać rozczyn i na koniec stopione, przestudzone masło, zarobić ciasto. Wyrabiać aż zacznie odchodzić od rąk i miski, ew. podsypywać mąką jeśli będzie zbyt luźne. Wyrobione przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30-45 min. aby wyrosło. Następnie rozwałkować na prostokąt długości takiej jak obwód dużej tortownicy (z wkładem kominowym). Powidła wyłożyć na ciasto i rozsmarować, zostawiając suche brzegi szer. ok 3 cm. Delikatnie zwinąć roladę i przenieść ją do wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką tortownicy - \"szew\" powinien znaleźć się pod spodem a końce trzeba nieco zlepić ze sobą. Tortownicę przykryć o odstawić ciasto do ponownego wyrośnięcia na ok. 15-30 min.. Pieczemy ok. 45-60 min. w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do przestudzenia w formie. Cukier puder ucieramy z mlekiem (dodając je po trochu) aż lukier będzie miał konsystencję gęstej śmietany. Smarujemy lukrem ciasto a wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

BozenA

20.04.2012 14:08
mmm

BozenA

20.04.2012 14:08
mmm

Agnieszka/picola

03.12.2011 22:28
mniam

Sarenka

02.09.2011 14:29
Wyrabiac tez nie lubie, ale palaszowac - owszem :P

Andzia1977

23.06.2011 19:37
ciekawe

ziutula

11.05.2011 14:57
pyszne i apetyczne jedzonko....

Justyna73

25.09.2010 14:15
super

Karolcia12

25.09.2010 09:25
ale pięknie wygląda

SmacznaPyza

03.09.2010 09:15
ja też, ale nie bardzo lubię wyrabiać drożdżowe...

IZABELA29

02.09.2010 20:49
pycha takie ciasta lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat