Sznycel z grzybami

Sznycel z grzybami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kg grzybów leśnych mieszanych (ew.pieczarek)

    1/2
  • pęczek cebulki dymki ze szczypiorem

    1
  • łyżki masła

    2
  • ząbki czosnku

    2
  • jajko

    1
  • 4 łyżki mleka

    4
  • łyżki mąki

    3-4
  • szklanka bułki tartej

    1
  • sól i świeżo mielony pieprz

    do smaku:
  • olej

    do smażenia:
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać i pokroić, ale niezbyt drobno. Dymkę posiekać. Kotlety rozbić (niezbyt cienko, najlepiej przez kawałek folii spożywczej, nie porozrywamy mięsa i nie będzie pryskać); oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Kotlety panierować kolejno w mące, jajku roztrzepanym z mlekiem i bułce tartej, smażyć do zrumienienia, z obu stron. Na drugiej patelni roztopić masło, wrzucić grzyby i smażyć kilka minut aż się lekko zrumienią, dodać posiekany czosnek, dymkę (trochę szczypioru zachować do dekoracji), doprawić i smażyć jeszcze przez kilka chwil. Na każdym kotlecie ułożyć porcję grzybów, posypać szczypiorkiem. Dodatkiem mogą być np. gotowane ziemniaki i mizeria obficie posypane koperkiem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

andzia123

02.04.2012 08:26
rewelacja

jogobella23

17.02.2012 19:07
super

SmacznaPyza

08.12.2011 20:44
dzięki :)

rjustysia

07.12.2011 10:30
Świetne są te przepisy z grzybami :)

danusia19671

24.09.2011 18:05
Ale narobiłaś mi smaku. pycha

Agnik

23.04.2011 22:13
fajne

angelika14

27.02.2011 09:35
ciekawy przepis

wedith1

31.10.2010 09:17
Uwielbiam Twoje dania z grzybami!

BozenA

19.10.2010 19:36
pyszne

BozenA

19.10.2010 19:36
pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat