Staropolskie flaczki wołowe

Staropolskie flaczki wołowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • flaki wołowe

    1 kg
  • mięso wołowe

    0,25 kg
  • ziele angielskie

  • liść laurowy

  • marchewka średnia

    2
  • pietruszka

    1
  • gałka muszkatołowa

  • pieprz i sól

  • kostka rosołowa

    1
  • margaryna do smażenia

    1 łyżka
  • mąka

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Flaczki obgotować i przecedzić przez durszlak, mięso wołowe gotować z zielem angielskim i 3 liśćmi laurowymi, do miękkości w ma łej ilości wody, by powstał wywar. Mięso wyjąć i odstawić by przestygło. Do wywarudodać flaczki i gotować na małym ogniu do miękkości. Obrać warzywa i zetrzeć na tarce. Na patelni rozpuścić margarynę i dodać warzywa, podsmażyć 5 min, na koniec dodając zmieloną paprykę. Mięso wołowe pokroić w paseczki i dodać do flaczków razem z warzywanmi, w razie małej ilości wywaru dodać 0,5l przegotowanej wody i 1 kostkę rosołu wołowego. Gdy flaczki będą miękkie całość zagęścić zawiesiną z mąki( można zagęścić jasną zasmażką). Przyprawić odrobiną startej gałki muszkatołowej i startego majeranku, doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z pieczywem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Maryś1

01.09.2010 22:39
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat