W czasie gdy rozmrażamy szpinak, z twarogu, masła, mąki i żółtka/jajka zagniatamy kruche ciasto (Twaróg możemy ewentualnie pominąć albo zastąpić serkiem wiejskim). Wstawiamy na 60min do lodówki. W tym czasie obieramy cebulę, czosnek, siekamy je drobno i szklimy na małym ogniu na maśle albo oliwie, często mieszając. Do tego dodajemy rozmrożony, odciśnięty szpinak, przyprawiamy (nawet ok. 1 łyżeczki soli), smażymy razem pod przykryciem 5-10minut ( w zależności od preferencji), aby szpinak nie tracił swoich wartości. Wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy je i przekładamy na wysmarowaną formę - dużą, prostokątną albo okrągłą, do tartej. Ważne, aby ponakłuwać ciasto widelcem przed pieczeniem. Podpiekamy na złoty kolor w 170 stopniach. Gdy kruche ciasto wystygnie, przekładamy na nie szpinak. Całe jajka miksujemy ze śmietaną, przyprawiamy solą i pieprzem, wylewamy na szpinak. Na wierzchu układamy ser feta (może być również żółty, starty) i pomidory pokrojone w plasterki (albo suszone pomidory). Pieczemy ok. 20-30 minut w 170stopniach.