Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt do rolady
5 jajek
1/3 szkl. cukru
1/2 szkl. mąki tortowej
1 dobrze czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki cukru pudru
sposób przygotowania: białka ubijać na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Dosypać obie mąki przesiane z solą i proszkiem, wlać ekstrakt waniliowy a na koniec roztopione, przestudzone masło ew. margarynę, delikatnie wymieszać łyżką. Masę wylać na dużą blachę, taką z wyposażenia piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzić szpatułką. Piec ok.10 min. w piekarniku nagrzanym do 170 st.C. Gorący biszkopt wyłożyć do góry nogami na czystą lnianą ściereczką oprószoną lekko cukrem pudrem w taki sposób aby papier był na wierzchu. Oderwać go delikatnie a ciasto zwinąć razem ze ściereczką w dość ciasną roladę i odłożyć do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu rozwinąć i ew. nasączyć dowolnym syropem, posmarować bitą śmietaną albo ulubionym kremem i zwinąć.
taka blacha z piekarnika ma wymiary ok. 36/40x36/40 cm