Przepis i sposób przygotowania na: Tort serowy
1 kg sera białego
2 kostki dobrej margaryny
2 szklanki cukru pudru
4 jajka
1 łyżka kakao
1 cukier waniliowy
0,5 słoika dżemu truskawkowego
biszkopty
herbatniki
czekolada mleczna
3 łyżki mleka
Przygotowanie: Ser biały mielimy. Żółtka jajek, cukier puder i miękką margarynę dokładnie miksujemy, następnie dodajemy małymi porcjami zmielony ser, na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy ręką. Ser dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy, do drugiej wsypujemy cukier waniliowy i również dokładnie mieszamy. Boki tortownicy delikatnie smarujemy margaryną, na dół układamy biszkopty, wykładamy masę serową kakaową, dajemy warstwę herbatników, następnie dżem i kolejną warstwę serową – waniliową. Ponownie układamy warstwę herbatników. czekoladę rozpuszczamy z mlekiem i polewamy nasz tort, zdobimy w sposób dowolny. Tort należy zrobic przynajmniej 6 godzin przed podaniem aby dobrze nawilgnął, dopiero po tym czasie odpinamy boki tortownicy (wcześniej lekko odhaczamy nożem).