Przepis i sposób przygotowania na: Grzanki z pastą szynkowo-jajeczno-oliwkową
3-4 plastry szynki gotowanej
2-3 jajka na twardo
2-4 łyżki majonezu
1/2 małego słoiczka oliwek zielonych bez pestek
1 papryczka piri-piri z zalewy
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
do smaku: sól, papryka słodka mielona, pomidory suszone z bazylią
sposób przygotowania: chleb pokroić na kromki, szklanką albo wykrawaczem do pączków (taka metalowa obręcz) wyciąć grzanki z miąższu. Opiec je w tosterze - mocniej albo mniej, tak jak lubicie.
Szynkę, obrane jajka, oliwki i piri-piri bardzo drobno posiekać - można też zmielić, ale posiekane ładniej wygląda. Dodać majonez, natkę i wymieszać - doprawić solą i słodką papryką. Na każdą grzankę nałożyć po łyżce masy. Ozdobić plasterkami oliwek i listkami natki. Można posypać ulubionymi ziołami, ja użyłam suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią.