Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka cynamonowe z syropem klonowym
mąka pszenna - 2 szklanki,
cukier - 3/4 szklanki,
jajo,
syrop klonowy (lub miód sztuczny) - 3 lyzki,
masło - kopiasta łyżka,
proszek do pieczenia - łyżeczka,
cynamon - łyżka,
cukier z wanilią - niepełna łyżeczka,
mąka do posypania stolnicy,
papier do pieczenia,
PRZYGOTOWANIE:
Masło podgrzać i wymieszać z syropem klonowym. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cynamonem i cukrem (przez nieuwagę cynamon dodałam na końcu). Dodać jajo i przestygnięte masło z syropem klonowym, wyrobić gładkie ciasto. Ciasto rozwalkowac na grubość ok 0,5 cm na posypanej mąką stolnicy i wykrawać dowolne kształty. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia formę zachowując odstęp, bo ciastka nieco urosną i piec przez ok 5-10 minut w 170-180 stopniach, kontrolując czas pieczenia (zależny od rodzaju piekarnika). Studzić na kratce i przechowywać w zamkniętym pojemniku. Ciastka po upieczeniu były nieco twarde, ale zmiękły następnego dnia.