Kiszony barszcz czerwony

Kiszony barszcz czerwony

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • duże buraki ćwikłowe (ok. 0,75-1 kg)

    3
  • marchewka

    1
  • nieduża pietruszka (korzeń)

    1
  • plaster selera korzeniowego

    1
  • łyżeczka ziarenek kminku

    1
  • dużych ząbków czosnku

    6
  • wiórków chrzanu (niekoniecznie)

    kilka
  • l wody

    2
  • łyżka cukru

    1
  • łyżka soli niejodowanej

    1
  • chleb żytni

    1 kromka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Buraki i warzywa opłukać, wyszorować dokładnie i cieniutko obrać - polecam robić to w rękawiczkach bo buraki bardzo barwią ręce. Czosnek obieramy, jeśli ząbki są bardzo duże możemy pokroić je na mniejsze kawałki. Wodę trzeba zagotować i przestudzić dodając sól i cukier, zamieszać aby dokładnie się rozpuściły. Warzywa układamy w kamiennym garnku albo dużym słoju, wsypujemy kminek, dodajemy czosnek, chrzan, wlewamy przestudzoną wodę. Na wierzch kładziemy chleb. Wierzch naczynia przykrywamy gazą i zabezpieczamy gumką recepturką albo sznureczkiem aby nie spadła. Naczynie stawiamy w ciepłym miejscu i zostawiamy w spokoju na 4-7 dni - zależy jak ciepło jest w pomieszczeniu. Po kilku dniach kiszenia na wierzchu utworzy się kożuch, który trzeba delikatnie zdjęć a barszcz przecedzić. Zlewamy go i gotowe. Taki kiszony barszcz możemy pić po prostu sam, jak sok, jest bardzo smaczny i zdrowy. Możemy też użyć go do przygotowania zupy - np. barszczyku wigilijnego. Zakwas możemy przechowywać z zamkniętej butelce w lodówce nawet kilka tygodni, ale zaręczam, że wcześniej go wypijecie. Można go przelać do słoiczków i zapasteryzować, ale lepiej zrobić sobie świeży...

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

SmacznaPyza

17.11.2013 15:21
jest bardzo smaczny a dzięki dodatkowi innych warzyw i przypraw wyjątkowo aromatyczny - lubię go pić taki sam, jak sok

ao_12

16.11.2013 23:48
ciekaw jestem smaku tego barszczu :)

Stenka

23.10.2012 17:15
tez tak robię zakwas

Grażyna13

31.05.2012 12:30
Super przyprawiony :)

ewcia1312

21.04.2012 08:12
Ze zdjęcia można wnioskować,że nic tylko jeść...aż ślinka cieknie:)

SmacznaPyza

25.12.2010 15:10
robiąc barszcz na tegoroczną Wigilię po zlaniu zakwasu warzywa zalałam ponownie przegotowaną wodą, ale wlałam jej mniej - zobaczymy po kilku dniach co z tego będzie - na pewno zakwas nie będzie tak intensywny, ale wyciągnie resztę smaku z warzyw

SmacznaPyza

09.12.2010 09:22
zdjęcie to takie sobie bo tylko składniki, ale sam barszczyk jest bardzo trudny do sfocenia...popróbuję jeszcze...

eli_555

08.12.2010 22:35
Będzie pyszny barszczyk.

Sarenka

27.09.2010 15:34
Wspanialy przepis i zdjecie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat