Strucla wiśniowa

Strucla wiśniowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dkg mąki pszennej

    60
  • dkg cukru zwykłego

    10
  • ml mleka

    125
  • łyżeczki soli

    1/3
  • g masła

    100
  • dkg świeżych drożdży

    3
  • dkg żurawiny suszonej

    10
  • 1 łyżka masła + 3 łyżki bułki tartej

    do formy:
  • 10 dkg cukru pudru + sok z 1/2 cytryny + ew.2-3 łyżki gorącej wody

    lukier:
  • dżem wiśniowy

    1 słoik
  • aromat waniliowy

    kilka kropli
  • jajka

    2 duże
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać z solą. Mleko lekko podgrzać, wkruszyć drożdże i dodać 1 łyżkę cukru, wymieszać, odstawić pod przykryciem na 5-10 min.. Masło stopić. Do mąki wbić jajka, dodać cukier, aromat, rozczyn i przestudzone masło, zarobić ciasto. Jeśli byłoby zbyt luźne można dosypać nieco mąki. Ciasto wyrabiać aż zacznie odchodzić od naczynia i dłoni a następnie uformować kulę, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po ok. 30-45 min. powinno podwoić swoją objętość. W międzyczasie dżem przełożyć do rondelka i nieco podgrzać, ale nie gotować. Gdy ciasto wyrośnie, podzielić je na 2 części. Każdą rozwałkować na prostokąt grubości ok. 5 mm i długości blaszki, w której będziemy je piec (moja to długa na 35 cm, taka na makowiec). Na każdy placek wyłożyć połowę dżemu i równo go rozsmarować po powierzchni zostawiając wolne brzegi na szer. ok. 2-3 cm. Delikatnie zwinąć jak roladę, boczne brzegi zlepić zaciskając i zawinąć pod spód. Strucle przełożyć do blaszek wysmarowanych masłem i wysypanych tartą bułką (długi brzeg powinien być pod spodem), odstawić na 15-20 min. pod przykryciem aby ponownie podrosły. Piec ok. 30-40 min. w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia w foremkach. Przestudzone wyjąć i polukrować lukrem utartym z cukru pudru, soku cytrynowego i wody. Wierzch posypać posiekaną żurawiną.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Grazyna0211

16.04.2016 15:07
smaczny deser

asiatok

16.01.2016 19:47
Cóż za pyszności!!!!

goofy9

04.06.2012 21:24
zjadłam ją oczami :)

czekoladka_m

05.09.2011 18:43
Z pewnością bardzo smaczna:)

Renataj

02.08.2011 22:53
PYSZNE. APETYCZNE. SUPER.

Karolina92

01.07.2011 15:38
alez ona fantastyczna! :)

Katarzyna99

26.05.2011 23:32
delicje

Sarenka

19.05.2011 18:35
Az ocieka smakiem :P

izapozdro

23.03.2011 20:07
mniam

Barbara/zuza22_85

20.03.2011 19:23
mniamka pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat