Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z ptasim mleczkiem pomarańczowym i galaretką truskawkową
1 szklanka mleka
1 kostka masła
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki mąki pszennej
Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe i 60 dag ptasiego mleczka pomarańczowego
Wykonanie:
CiastoI:
Ubić pianę z białek. Dalej ubijając dodać cukier, żółtka z wodą i resztę składników. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach.
CiastoII:
Ubić pianę z białek. Dalej ubijając dodać cukier, żółtka i stopniowo resztę składników. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach.
Krem:
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę i suchą kawę rozpuszczalną. Mleko zagotować dodać roztrzepaną masę i ugotować budyń. Masło utrzeć dodając stopniowo przestudzony budyń.
Galaretki rozpuścić w 0,5 l wody
Przełożenie ciasta:
CiastoI, połowa kremu, ułożyć ptasie mleczko i zalać tężejącą galaretką, druga część masy, ciastoII.
Na wierzch można dać polewę lub cukier puder.