Chlebek wileński

Chlebek wileński

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna razowa

    5 kg
  • woda

    2 i 1/2 l.
  • drożdże

    5 dkg
  • sól

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę połącz z 2l wody. Drożdże rozmocz w szklance zimnej wody, a potem wymieszaj je z ciastem i postaw na 2 godz. w temp. 30 st. Kiedy rozczyn się podniesie, dodaj łyżkę soli i pozostaw na pół godz. Wyrób chlebki (5-6 bochenków), połóż na posmarowane masłem blachy w taki sposób, by ciasto zajmowało 1/3 wysokości blachy. Pozostaw w cieple, a gdy wyrośnie, posmaruj roztrzepanym jajkiem, wstaw do piekarnika i piecz ok 45 min.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Mariusz10

23.05.2012 22:50
pyszny

ziutula

02.12.2011 23:15
upiekę, ale mniejszą porcję

ronald88

18.07.2011 15:32
super

tomek18

28.06.2011 08:15
super

joanna77

09.05.2011 16:48
fajniutkie

Juleczka20

19.04.2011 08:05
świetny przepis

hastalavista

12.03.2011 00:17
super :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat