Pierożki ze śliwkami

Pierożki ze śliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szkl. mąki pszennej

    3
  • czubata łyżeczka masła

    1
  • łyżeczki soli

    1/2
  • szkl. ciepłej wody (ile zabierze mąką)

    1-2
  • kg śliwek

    0,3-0,5
  • łyżka skrobii ziemniaczanej

    1
  • czubata łyżka cukru trzcinowego Mucovado

    1
  • łyżeczka mielonego cynamonu

    1
  • łyżki płatków migdałowych

    2
  • jogurt naturalny

    200 ml
  • granat

    2 łyżki pestek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śliwki umyć, dokładnie osączyć, przekroić i usunąć pestki. Miąższ pokroić na mniejsze kawałki, posypać mąką ziemniaczaną, cynamonem i cukrem, dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać, dodać sól i masło, rozetrzeć aby masło połączyło się z mąką. Następnie mieszając wlewać cienkim strumyczkiem wodę - tyle aby zagnieść zwarte, ale dość miękkie ciasto. Rozwałkować niezbyt cienko, szklanką albo innym okrągłym naczyniem wycinać krążki, na środku układać porcje nadzienia i dokładnie zlepić brzegi. Gotowe pierożki wkładać do wrzątku, gotować ok. 2 min. od wypłynięcia. Podawać na gorąco, polane lekko posłodzoną śmietaną i posypane ziarenkami granatu oraz migdałami. Nadzienie jest dość mokre i trzeba bardzo uważać przy zlepianiu żeby nie zamoczyć brzegów sokiem bo ciężko je będzie potem połączyć - nie nakładajmy farszu zbyt dużo.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Agnik

08.01.2012 15:25
z granatem :)

madagaskar

19.01.2011 09:24
smaczne

wiktor188

03.01.2011 07:44
pycha

banditka

27.10.2010 10:17
super apetyczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat