Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Spaghetti bolognese Pyzy

5.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

g makaronu spaghetti
400-500
dkg mięsa mielonego wołowego
25
marchewka
1
łodygi selera naciowego
3
ząbki czosnku
2-3
puszka 400g pomidorów bez skórki
1
szkl. przecieru pomidorowego
1,5
łyżki oliwy
3-4
sól, pieprz mielony, odrobina cukru
do smaku:
oregano
q łyżeczka
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti bolognese Pyzy

Marchew i selera myjemy, oczyszczamy. Z selera usuwamy ew. podłużne włókna. Marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki jarzynowej albo kroimy w drobną kostkę, selera kroimy w cienkie półplasterki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. W rondlu rozgrzewamy oliwę, wkładamy mięso i smażymy na silnym ogniu mieszając aż lekko się zrumieni. Dodajemy marchewkę i selera, smażymy jeszcze kilka chwil. Następnie dodajemy pomidory wraz z zalewą, przecier i czosnek, doprawiamy odrobiną cukru i dusimy na małym ogniu ok.1 godziny - sos boloński jest tym lepszy im dłużej się dusi. Po godzinie, doprawiamy solą, pieprzem i oregano, dusimy następną godzinkę - sos ma tylko lekko pyrkotać. Jeśli w trakcie duszenia stwierdzimy, że sos jest zbyt gęsty (ma być gęsty!) możemy dolać kilka łyżek wody. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku, odcedzamy i od razu przekładamy do sosu, mieszamy chwilę aż makaron obtoczy się w sosie, ale nie ma w nim pływać. Podajemy posypując wierzch cienkimi płatkami parmezanu zestruganymi z kawałka np. obieraczką do warzyw.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

madi356 14.12.2010 22:06
uwielbiam spaghetii, przepis super:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak