Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti Carbonara
Makaron gotujemy al dente, ok. 2 minut krócej niż na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy. Na patelni wytapiamy/podsmażamy boczek pokrojony w kostkę, gdy jest już ładnie zarumieniony przekładamy go do miseczki.
Żółtko roztrzepujemy w szklance z połową śmietanki i parmezanem.
Do tłuszczu wytopionego z boczku dodajemy masło i podsmażamy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zaszkli dodajemy do niej podsmażony boczek i ugotowany makaron. Dokładnie mieszamy i zalewamy wszystko pozostałą śmietanką. Redukujemy śmietankę o połowę i dusimy ok. 4 minut. Na koniec dodajemy masę jajeczną i smażymy kilka minut. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Przed podaniem Spaghetti Carbonara posypujemy posiekaną natką pietruszki i parmezanem.