Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • makaron spaghetti

    250 g
  • boczek wędzony

    150 g
  • śmietana kremowa 30%

    200 ml
  • żółtko jajek

    1 szt (duże)
  • cebula

    1 szt
  • ząbki czosnku

    2-3 szt
  • masło

    1 łyżka
  • parmezan starty

    3 łyżki
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Dodatkowo

  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • parmezan starty

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente, ok. 2 minut krócej niż na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy. Na patelni wytapiamy/podsmażamy boczek pokrojony w kostkę, gdy jest już ładnie zarumieniony przekładamy go do miseczki.

Żółtko roztrzepujemy w szklance z połową śmietanki i parmezanem.

Do tłuszczu wytopionego z boczku dodajemy masło i podsmażamy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zaszkli dodajemy do niej podsmażony boczek i ugotowany makaron. Dokładnie mieszamy i zalewamy wszystko pozostałą śmietanką. Redukujemy śmietankę o połowę i dusimy ok. 4 minut. Na koniec dodajemy masę jajeczną i smażymy kilka minut. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

Przed podaniem Spaghetti Carbonara posypujemy posiekaną natką pietruszki i parmezanem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pani Domu 16.06.2016 12:26
bardzo dobre spaghetti
Ola1984 14.06.2016 07:56
Jedno z moich ulubionych dań makaronowych :)
Wiktoria29 13.06.2016 21:42
Uwielbiam...
Ela427 13.06.2016 19:36
pyszny makaron
bertpvd 13.06.2016 11:33
wspaniały przepis :) muszę wypróbować !
Kuchnia Marty 13.06.2016 11:07
Ja wczoraj po meczu przygotowywałam :) Po takich emocjach trzeba było coś "konkretnego" zjeść ;)
Mniam 13.06.2016 10:45
To mi narobiłaś ochotę na takie danie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat