Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z czekolada i kremem
Z 5 jajek oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z 1szkl. cukru. Do ubitej piany dodawać stopniowo po 1 żółtku. Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać starta czekoladę. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 30min w temp. 180stopni.
Krem:
3 jajka utrzeć z 0,5szkl cukru na puszystą masę. Zagotować mleko (odlać niecałą szklankę mleka i rozpuścić w nim budynie). Do gotującego się mleka dodać rozpuszczony proszek budyniowy i masę jajeczną. Całość gotować jak zwykły budyń cały czas mieszając. Masło dokładnie utrzeć i dodawać do niego stopniowo schłodzony budyń. Krem przełożyć na biszkopt i posypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego:)