Ryż ugotować na dość miękko z dodatkiem przyprawy uniwersalnej kucharek lub kostki warzywnej zamiast soli.Ostudzić.. Obrać cebulę, pokroić w drobną kosteczkę, dodać do ryżu. Do ryżu dodać 2 surowe jajka, starty ser, posiekana natka, majeranek, czosnek, pieprz, sól i tyle tartej bułki, żeby masa stała się dostatecznie spoista do wyrabiania z niej kotlecików, dobrze wyrobić. Zostawić mase na kilka minut zeby bułka wpiła wilgoc i zespoiła masę zanim bedziemy robic kolteciki. Zrobic koltety, jak na mielone. Kotlety obtaczać w tartej bułce, smażyć na tłuszczu. Podawać z sosem, np pomodorowym.
Na oliwie przesmażyc cebule, dodac przecier lub koncentrat lub passate lub sok pomidorowy i skarmelizowac, podlac woda lub bulionem (mozna sos zrobic z pomidorów z puszki). Sos przyprawic pieprzem, chili. czosnkiem, majerankiem lub wg wlasnego uznania i smaku. Mozna podac tez z sosem grzybowym lub mięsnym.