Przepis i sposób przygotowania na: Babka hawajska
Cukier utrzeć z jajkami oraz kilkoma kroplami aromatu waniliowego i imbirem.
Rodzynki wrzucić do miseczki i skropić rumem. Połowę kandyzowanych ananasów pokroić w kostkę.
Następnie miękkie masło utrzeć na pienistą masę i powoli połączyć z utartą masą cukrowo-jajeczną.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. wymieszać z migdałami. Ostrożnie domieszać od ciasta. Na końcu dorzucić rodzynki z rumem, ewentualnie resztkę rumu i kawałki pokrojonego ananasa.
Formę nasmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto.
Temp pieczenia: 180-200 stopni C.
Czas pieczenia: ok 60 minut.
Ciasto przełożyć o ostygnięcia na kratkę kuchenną, następnie posmarować rozpuszczoną na parze, ewentualnie zaprawioną wanilią, kuwerturą.
Tuż przed podaniem ozdobić ubitą z cukrem puderem śmietaną i ozdobić kawałkami kandyzowanego ananasa.