Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Tarta z warzywami

5.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka
150 g
margaryna
100 g
sól
1 łyżeczka
Sklep Prymat
żółtko jajek
1 sztuka
masło
do formy
Pieczeń:
300 g
warzywa
300 g
creme fraiche
200 g
świeże zioła
do smaku
jajko
3 sztuki
pieprz
do smaku
Sklep Prymat
gałka muszkatałowa
do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z warzywami

Z mąki, tłuszczu, soli i żółtka zagnieść kruche ciasto. Odstawić na ok. 30 min. w chłodne miejsce.
W tym czasie pokroić na małe kawałki pieczeń. Umyć warzywa (pomidory, paprykę, cebulę), oczyścić i pokroić w paski lub kostkę.
Creme fraiche wlać do naczynia, wymieszać z jajkami, dodać warzywa, pieczeń i zioła ( majeranek, tymianek, netkę pietruszki, szczypiorek), doprawić solą pieprzem i gałką muszkatałową.
Tortownicę wysmarowaćmasłem. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie i wykleić nim formę. Podciągnąć do góry brzeg ciasta. Widelcem kilkakrotnie nakłuć dół ciasta. Wlać do formy mieszankę creme fraiche. Piekarnik podgrzaćdo temp. 200 stopni i piec tartę na środkowej blasze ok. 50 min..

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pawel6 28.04.2011 14:57
Super przepis!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak