Teraz Misiu! czyli wariacja na temat tiramisu

Teraz Misiu! czyli wariacja na temat tiramisu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • g serka mascarpone

    250
  • g sera białego półtłustego (takiego 3-krotnie mielonego)

    500
  • żółtek

    5
  • szkl. cukru zwykłego

    2/3
  • amaretto

    1 szklanka
  • espresso

    250 ml
  • biszkopty podłużne

    100 g
  • deser

    30
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka dokładnie myjemy, sparzamy, rozbijamy oddzielając żółtka. Białka nie będą nam potrzebne - można je wykorzystać do czegoś innego. Świeżo zaparzoną kawę studzimy zupełnie, mieszamy z alkoholem. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą, białawą masę. Do jajek dodajemy serek mascarpone i ser biały, delikatnie, ale dokładnie mieszamy. W dużej szklanej misie układamy na dnie pojedynczą warstwę biszkoptów, które zamaczamy na moment w kawie z likierem - muszą być zwilżone, ale nie nasiąknięte za bardzo. Jeśli nam się jakiś złamie to nie należy się tym przejmować, w deserze nie będzie tego widać. Na biszkopty wykładamy ok. 1/3 masy, na to znowu biszkopty przygotowane tak jak wcześniej, na to porcja masy, znowu biszkopty i ostatnia warstwa masy. Można składniki podzielić na więcej części i ułożyć więcej warstw. Przygotowany deser przykrywamy dokładnie folią spożywczą i wstawiamy na min. 2-3 godz. do lodówki. Przed podaniem wierzch posypujemy równomiernie drobno startą czekoladą albo kakao. Można też zrobić jakiś wzór np. z cukru pudru na ciemnym tle. Podajemy deser dobrze schłodzony nakładając porcje łyżką. Dodaję większą część sera białego i deser jest nieco lżejszy niż z samego mascarpone.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (27)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

SmacznaPyza

22.06.2013 20:59
a widzisz, z owocami jeszcze nie robiłam :) muszę wypróbować

iza0823

22.06.2013 17:12
uwielbiam tiramisu, ja robię z truskawkami

Anna133

11.07.2012 21:32
kocham :)

Agnik

21.01.2012 22:40
cudo

agogo2

06.11.2011 17:33
superowe

ajres

02.11.2011 21:40
swietne

ajres

02.11.2011 21:40
swietne

Beatris

30.05.2011 09:56
Niezwykły deser i niezwykła nazwa. Brawo.

Halusia

13.04.2011 06:46
Super

accee

20.02.2011 23:27
NAJS

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat