Szybki tort śmietanowy z dżemem z czarnej porzeczki

Szybki tort śmietanowy z dżemem z czarnej porzeczki

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Tort jest naprawdę przepyszny, dość lekki, a czarna porzeczka idealnie przełamała jego słodycz. Zapewniam, że każdy potrafi przygotować takie cudo.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt o średnicy 24 cm:

  • jajka

    5 sztuk
  • cukier

    0.75 szklanki
  • mąka tortowa

    0.75 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    0.25 szklanki

Do przełożenia:

  • śmietanka 36%

    700 mililitrów
  • cukier puder

    2 łyżki
  • śmietan fix

    2 opakowania

Dodatkowo:

  • dżem porzeczkowy

    280 gramów

Nasączenie:

  • sok z cytryny

    70 mililitrów
  • woda

    100 mililitrów

Boki opcjonalnie:

  • biszkopty podłużne

    22 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Upiec biszkopt.
Białka ubić na sztywną pianę.
(Uważać, aby jej "nie przebić".)
Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku.
Na koniec delikatnie i partiami wmieszać przesiane mąki.
Masę przelać do tortownicy z dnem wysłanym papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec w 170 stopniach przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka").
Zaraz po upieczeniu blachę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm.
Następnie wstawić z powrotem do piekarnika i wystudzić.
Po ostygnięciu przekroić na 3 części.
Przygotować bitą śmietanę do przełożenia.
Śmietankę z cukrem ubić na sztywno.
(Wg potrzeby można dodać śmietan-fixy. Dla pewności dałam 2 opakowania.)
Całość schłodzić w lodówce przez około 10-15 minut.
Tort.
Odrobinę kremówki pozostawić do posmarowania wierzchu i boków.
Na talerzu/paterze ułożyć pierwszy spód biszkoptowy, nasączyć oraz posmarować dżemem, warstwą bitej śmietany, położyć kolejny spód - nasączyć oraz umieścić na nim pozostałą ubitą kremówkę.
Ostatni blat biszkoptu od spodu posmarować dżemem i posmarowaną stroną ułożyć na warstwie śmietany, a następnie nasączyć.
Wierzch i boki posmarować odłożoną ubitą śmietanką - aby ciastka i opłatek mogły się trzymać.
Gotowy tort udekorować według uznania.

Diana Rusiłowicz
Jeśli nie chcecie tortu dekorować opłatkiem i/lub boków obkładać biszkoptami do użyjcie więcej kremówki - o około 100 ml.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

05.06.2018 19:42
znakomity.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat