Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z brzoskwiniami
Rękami z ciasta robię kulę i dzielę ją na dwie części, owijam w folię i wkładam do zamrażarki, aby stwardniało na tyle, bym mogła je zetrzeć na tarce /u mnie trwało to 2 godziny/.
Jajka miksuję z cukrem pudrem, dodaję proszek budyniowy oraz porcjami maskarpone i twaróg, cały czas miksując.
Brzoskwinie dokładnie osączam na sitku, połówki kroję na mniejsze kawałki. Białka i szczyptę soli ubijam na sztywno porcjami dodając cukier puder.
Blaszkę o wymiarach 21x32 cm wykładam papierem do pieczenia.
Wyjmuję jedną część ciasta z zamrażarki i ścieram je na tarce na spód formy. Następnie wykładam masę serową, układam pokrojone brzoskwinie, na to nakładam ubitą pianę. Na wierzch ścieram na tarce drugą część ciasta.
Ciasto wkładam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę 50 minut. Studzę przez chwilę przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyjmuję i odstawiam do całkowitego wystudzenia, najlepiej przez całą noc.