Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek bardzo prosty
1/3 szkl. cukru drobnego
pół standardowej kostki Kasi
1/4 łyżeczki soli
1 jajko
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru z wanilią
DO OBŁOŻENIA: 3/4 szkl. konfitury wiśniowej
1 czubata łyżka galaretki wiśniowej w proszku
1 tabliczka gorzkiej 100g czekolady 70% kakao
1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 szkl. śmietanki kremówki
3/4 szkl. grubo siekanych orzechów włoskich
posypka cukrowa, figurki z pianki marshmallow
do posmarowania: 1 żółtko + 2 łyżki mleka
sposób przygotowania: CIASTO: zmieszać suche składniki i posiekać je z zimną Kasią. Gdy masa będzie wyglądała jak kruszonka wbić jajko i dolać sok z cytryny, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć je w folię i odłożyć do lodówki na min. pół godziny. Następnie podzielić na dwie części i z każdej odłożyć po kawałku na ozdoby. Obie części rozwałkować na placki jednakowej wielkości, grubości 5 mm, kształt dowolny, i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z reszty ciasta uformować kilka małych kwiatków, listków i wałeczek, który układamy na brzegu jednego placka lekko dociskając żeby tworzył rant. Smarujemy wszystkie części roztrzepanym z mlekiem żółtkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200st.C - pieczemy do zrumienienia.
MASY: konfiturę przekładamy do rondelka, smażymy kilka minut a następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy galaretkę i mieszamy aż się rozpuści. Lekko ciepłą wykładamy na pierwszy placek bez rantu. Przykrywamy drugim. Śmietankę zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, wrzucamy do niej pokruszoną czekoladę i dodajemy cynamon, mieszamy aż składniki się połączą i dodajemy orzechy. Po wymieszaniu i przestudzeniu masę wykładamy na wierzch mazurka. Ozdabiamy kwiatkami i listkami z ciasta, piankowymi kurczakami i posypką cukrową.
Mazurek najlepszy jest po 2-3 dniach gdy ciasto zmięknie od wilgoci mas.