Kopytka dyniowo - ziemniaczane

Kopytka dyniowo - ziemniaczane

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szkl. ugotowanych zmielonych ziemniaków

    1
  • szkl. upieczonego miąższu dyni

    1-1,5
  • szkl. mąki + trochę do posypania stolnicy

    3
  • łyżeczki mielonej kurkumy

    1/3
  • jajka

    2 małe szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dynię najlepiej upiec, nie będzie wodnista. Można ją też udusić, ale wtedy trzeba dobrze odcisnąć z nadmiaru wody. Upieczony miąższ musimy zmielić albo przetrzeć przez sito (można użyć praski, malaksera...). Zmielone ziemniaki i zmieloną dynię mieszamy razem, dodajemy kurkumę, jajko i 2-2,5 szkl. mąki, zagniatamy miękkie ciasto ew. dosypując resztę mąki. Ciasto dzielimy na kilka części i z każdej formujemy wałeczek turlając po stolnicy. Lekko spłaszczamy i kroimy ukośne kluski. Wrzucamy partiami na osolony wrzątek, mieszamy a kiedy wypłyną i woda zawrze ponownie wyławiamy łyżką cedzakową. Podajemy z dowolnym sosem. Żółty kolor klusek zależy w dużej mierze od odmiany dyni - wybierajmy, w miarę możliwości, taką o pomarańczowym miąższu. Można też dodać nieco więcej kurkumy, nie zmienia smaku a ładnie barwi. Podałam czas przygotowania przy założeniu, że ziemniaki i dynię mamy już ugotowane i zmielone.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Iiiiii

15.04.2012 18:21
pycha

Ewa104

30.09.2011 14:12
Świetny pomysł z tą dynią.Spróbuję niebawem, jak napocznę swoją dynię.

Jolanta_P-S

20.05.2011 16:19
nie jadła takich, ale wyglądają apetycznie

kaja2.21

24.04.2011 22:11
proste

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat