Przepis i sposób przygotowania na: Tarta truskawkowo-cytrynowa
SKŁADNIKI OD 5-9 SĄ NA NADZIENIE.
Zacznij od przygotowania ciasta. nagrzej piekarnik do 225 stopni C. Dokładnie wymieszaj razem mąkę, masło lub margarynę i cukier, najlepiej w rozrabiaczu. Dodaj wodę i szybko uformuj ciasto.
Ułóż je na płaskie formie o średnicy mniej więcej 24 cm. Przytwierdź pasek folii aluminiowej dookoła brzegów, tak aby nie odkształciły się one podczas pieczenia.
Piecz w środkowej części piekarnika przez 10-12 minut, a potem odstaw do schłodzenia.
Przygotuj nadzienie. Wymieszaj twaróg, krem fraiche, cukier puder oraz skórkę z cytryny., aby uzyskać gładki krem.
Oczyść truskawki i przekrój je na pół. Jeśli używasz mrożonych owoców, rozmroź je w lodówce, gdyż wtedy lepiej zachowują swój kształt.
Wypełnij spód tarty cytrynowym kremem i truskawkami. Udekoruj liśćmi melisy, a następnie posyp cukrem pudrem.