Przepis i sposób przygotowania na: Raffaello z truskawkami
SKŁADNIK 7 JEST DO NASĄCZENIA.
SKŁADNIKI OD 8-12 SĄ NA NADZIENIE.
Truskawki starannie umyć, odsączyć, odszypułkować. Z białek ubić sztywna pianę i, nie przerywając ubijania, stopniowo wsypywać cukier. Następnie, mieszając łyżką, porcjami dodawać żółtka, a potem- mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu staranie wymieszać tę masę z sokiem z cytryny, przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułka tartą tortownicy o średnicy 26-28 cm, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piec ok 25 minut (nie otwierać piekarnika!). Następnie podwyższyć temp do 180 stopni C i dopiec ciasto. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone. Wystudzone przekroić na dwa blaty o równej grubości. Górny blat pokruszyć i wymieszać z ajerkoniakiem. Płatki migdałowe lekko zrumienić na suchej patelni. Zimną śmietanę ubić i wymieszać z pokruszonym ciastem oraz z dwiema łyżkami płatków migdałowych. Dolny blat nasączyć herbatą. Ułożyć na nim pokrojone truskawki, posypać cukrem pudrem i przykryć przygotowaną masą, tworząc kopułkę. Posypać resztą płatków migdałowych.