Placek czeski

Placek czeski

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1/2 kg
  • jajka

    2
  • margaryna

    7 dkg
  • cukier waniliowy

    1
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
  • miód

    2 łyżki
  • mleko

    3 łyżki
  • cukier

    25 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Wyżej wymienione składniki są na ciasto.
Przygotowanie ciasta:
mąkę wymieszać z sodą, dodać margarynę, wysiekać, dodać jajka rozkręcone z cukrem i resztę składników - zarabiać ciasto. Podzielić na trzy części i upiec trzy placki.

Składniki na masę: pół litra mleka, 5 łyżek kaszy mannej, 2 szklanka cukru pudru, 1 kostka masła
Przygotowanie masy:
cukier utrzeć z margaryną do białości. Z mlek i kaszy ugotować budyń i go wystudzić. Do utartej margaryny z cukrem dodawać po trochę wystudzonego budyniu, cały czas ucierać. Gotową masą przełożyć placki, można polać polewą.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Magda60

18.12.2011 17:14
super

Elżbieta17

19.12.2010 16:00
Pycha!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat