Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

krakowskie pierniki

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miód gryczany
250 ml
mąka żytnia
1/2 kg
mąka pszenna
1/4 kg
cukier
2 łyżki
jajko
3 szt
rum
50 ml
skórka pomarańczowa
skórka z cytryny
Cynamon mielony Prymat
1 dkg
Sklep Prymat
Goździki całe Prymat
4 szt
Sklep Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
szczypta
kardamon
2 gram
Sklep Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
2 gramy
Sklep Prymat
Imbir mielony Prymat
4 dkg
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat
1 szt
Sklep Prymat
Soda oczyszczona Prymat
1 dkg
Sklep Prymat
orzechy
20 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: krakowskie pierniki

Na patelni prażymy mąkę żytnią do lekkiego zżółknięcia,to samo robimy z mąką pszenną.Miód i cukier doprowadzamy do wrzenia i studzimy.Do letniego miodu dodajemy 3 jajka,sodę przyprawę do pierników,szczyptę soli przyprawę korzenną orzechy i drobno posiekane skórki.Na stolnicy robimy z mąki kopiec robimy wgłębienie i powoli wlewamy miód i starannie mieszamy.wyrabiamy godzinę i odstawiamy do lodówki na 3 dni.Po tym czasie wałkujemy do grubości 6 mm i wycinamy formy.Smarujemy białkiem i układamy na blasze na natłuszczonym papierze i pieczemy 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 22.07.2011 06:59
Bardzo interesujący przepis, szczególnie zaiteresowało mnie to prażenie mąki, jestem ciekawa jak smakują takie pierniczki. Tylko to wyrabianie przez godzinę ... chyba jestem za leniwa, aby się zdecydować i robić. Choć kto wie?...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak