Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Tort makowy z kremem śmietankowym i dżemem wiśniowym

0.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

placek
cukier
35 dag
mak
40 dag
Bułka tarta klasyczna Prymat
2 łyżki
jajko
10 szt
aromat migdałowy
do smaku
poncz
kawa rozpuszczalna
2 łyżki
spirytus
1 łyżka
śmietana 30%
0,5 l
cukier puder
3\\4 szklanki
aromat śmietankowy
do smaku
serek mascarpone
50 dag
dżem wiśniowy
30 dag
spirytus
1 kieliszek
dekoracja
wiórki kokosowe
do dekoracji
woda
0,5 (gorąca)
kaszka
5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Tort makowy z kremem śmietankowym i dżemem wiśniowym

Do dekoracji:kakao,śmietana 30%-250ml,kwiatki z opłatka,cukier puder-2 łyżeczki,opakowanie śmietan-fix.Mak sparzyć, ostudzić i zmielić 3 razy w maszynce. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dalej ucierając dodawać zmielony mak, kaszę mannę, bułkę tartą i aromat migdałowy. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Masę podzielić na połowę i upiec osobno dwa placki makowe. Dno dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Do tortownicy wlać ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 50 minut w temperaturze 180 °C. (Można ciasto rozlać do dwóch takich samych tortownic i piec razem, można też podzielić sobie składniki na połowę i zrobić najpierw ciasto na jedną tortownicę i jak jedna będzie się piekła to w tym czasie robić drugie ciasto. Można też zrobić tak jak ja zrobiłam, zrobić całe ciasto, i jedno się piecze, a drugie czeka, i później drugie piec w tej samej tortownicy co pierwsze). Każdy upieczony placek makowy podzielić na połowę, czyli powinniśmy mieć 4 placki makowe.Do szklanki wsypać kawę rozpuszczalną i zalać gorącą wodą. Wymieszać i ostudzić. Do zimnej kawy dodać spirytus i ponownie wymieszać. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Dalej miksując dodawać serek mascarpone. Na koniec dodać kilka kropel aromatu śmietanowego i spirytus. Krem śmietankowy podzielić na cztery części. Jeden placek makowy nasączyć ponczem i posmarować połową dżemu wiśniowego, rozłożyć jedną część kremu, na to drugi placem makowy, poncz, druga część kremu, trzeci placek makowy, poncz, pozostały dżem, trzecia część kremu, czwarty placek makowy, poncz i na górze rozsmarować czwartą część kremu. Posmarować nim również boki tortu. Kakao do ciast wsypać do małego sitka i posypać nim wierzch tortu, a boki udekorować wiórkami kokosu. Schłodzoną śmietanę ubić. Wsypać śmietan-fix, cukier puder i razem zmiksować. Śmietaną udekorować tort. Ułożyć na nim również kwiatki z opłatka i posypać perełkami. Gotowy tort włożyć do lodówki na 24 godziny. SMACZNEGO!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona45 10.06.2011 09:41
musi być pyszny
kuklik 03.05.2011 07:07
napewno pięknie wygląda i jest smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak